Çapraz Fonksiyonel Takımlar ve Silolar

Çapraz Fonksiyonel Takımlar ve Silolar

Değişmek, eski silo/departman yapısını terk edip çapraz fonksiyonel takım yapısına geçmek mümkün mü? Mümkün ama copy-paste yaparak değil, kuruma özgü bir şekilde çalışarak mümkün. 

Bu görsel Bosch Power Tools firmasının dönüşüm yolculuğundan. İlk öğrendikleri şey diğer şirketlerin yaptıklarını copy-paste yapmamak olmuş! Günümüzün en büyük hatası yapmamışlar, kendilerine özgü bir dönüşüm ortaya çıkarmışlar.  

Farklı ve öğretici bir dönüşüm yolculukları var ve aşağıda paylaşacağım linkten bunu mutlaka okumalısınız. Benim altını çizmek istediğim konu ise “Çapraz fonksiyonel takımlar (Cross functional teams) ve silolar”

Silo yapıları şirketlerde bürokrasi yaratıyor ve departmanlar kendi başlarına katılaşıyorlar. Bu katılık şirket içi iletişimi, inovasyonu, müşteriye ve çalışana ulaşmayı kesmeye başlıyor. Çapraz fonksiyonel takım yapısı ise silo yapısından ve katılaşmaktan kurtulmak için önemli bir çıkış yolu. 

Çapraz fonksiyonel takımlar, bir ürün/projenin ilk fikir aşamasından teslimine kadarki süreçte çalışıyorlar. Takımlarda BT, İK, Satış, Satınalma, Mali işler, Üretim vs gibi tüm bölümlerden çalışanlar yer alabiliyorlar. Eğer bir proje takımı ise proje bitince de dağılıyorlar ve yeni takımlara eklemleniyorlar. Bosch şirketinde ise departmanların yerini almışlar. Sonuç hem çalışan hem de müşteriye memnuniyeti olarak geri dönmüş. Daha az bürokrasi, daha fazla girişimcilik.

Başarıya ulaşan önemli projelerin, çapraz fonksiyonel takımlardan geldiğini görüyorum. İçinde çalışmayı en sevdiğim takımlar da böyle takımlar. Özellikle dijitalleşme ile bu süreç daha da kolaylaştı. 

Alışması zor, uygulaması zor, kültürü zorlayan ve üst yönetimin desteklemesi gereken bir yapı. Ama bir yerden başlamak gerekiyor. En iyi başlangıç proje takımları ile oluyor. Projeler ve kuruma özgü takım yapıları ile başlamak çok faydalı olabilir. Ve biraz zaman gerekiyor. Hemen ve başkasından kopyalayarak olmuyor çünkü.

Kaynak: Reinventing Bosch: A Radically New Way Of Working 

İK & Yönetim, Dijital İK

Bu yazı 10 Eylül 2021 tarihinde Cengiz Çatalkaya tarafından yazılmıştır.

Dijital-İK Üyelik
Dijital İK hakkında gelişmeler ve Dijital İK Proje süreçleri için Üye Olun