Onboarding süreçleri ve İlk İş Günü

Onboarding süreçleri ve İlk İş Günü

lk iş günü çoğu kişi için mini bir kabustur. Yeni işe başlayanın kafasında cevaplanması gereken çok sayıda soru vardır.

onboarding 1y

Yeni bir ortama girmiştir, kimseyi tanımamaktadır. O çok iyi tanıdığı eski işyerinden ve oradaki alışkanlıklarından vazgeçmiştir. Artık konfor alanında değildir. Biraz da güvensiz hissetmektedir.

Çoğu şirkette ilk iş günü her zaman karışıktır. Büyüğünden küçüğüne bir karmaşa içinde yürür onboarding. Görevinden bağımsız olarak herkes aynı belirsizlik ile ve soru işaretleri ile karşılaşabilir ilk iş gününde.

Evet artık başlayalım der ama yapılandırılmış bir onboarding süreci yoksa hadi deyince başlayamaz işte o yeni görevine çalışan.

Masası gelmediği ve odası belirlenmediği için 3 hafta toplantı odasında çalışan direktör, yeni işe başladıkları hafta kaybolan ve hangi lokasyonda olduklarını kimsenin bilmediği MT’ler, bilgisayarı gelmediği için 2 hafta evden bilgisayar getiren çalışan, hoşgeldin paketi geldiğinde artık işten ayrılmış olan çalışan, e-posta hesabı açtırmak için 5 kere IT’ye giden çalışan… Muhtemelen her gün çok sayıda çalışan bunların çok daha fazlası yaşamaya devam ediyor. Hele bir de uzaktan çalışanlar da işe katılınca süreç içinden çıkılmaz hale gelebiliyor.

Bizim iş kültürümüzde başlangıçlar-onboarding ve bitişler -offboarding hep biraz eksik, hep biraz yarım kalıyor. Oysa en çok başlangıç ve bitişler akılda kalıyor değil mi?

Yani şirket kültüründen geriye en çok da onboarding ve offboarding kalıyor diyebiliriz. Üstelik onboarding sadece İK’nın işi de değildir, tüm şirketin yani herkesin işidir. Eğer sadece İK’ya bırakılırsa başarılı olma ihtimali düşüktür.

Çözüm: İyi yapılandırılmış ve tüm kurum tarafından sahiplenilmiş bir onboarding süreci tasarlamak. Dijital üzerinden desteklenmiş tarifi:

Onboarding doğru yapılandırılıp, süreç tasarlanır. Süreç mutlaka dijital bir yazılım üzerinden (mobil) yürür ve herkes süreci takip edebilir. En çok da yeni işe başlayan çalışanın uyumunu kolaylaştırır. Çünkü daha işe gelmeden evraklarını yüklemiş, sözleşmelerini okumuş, çoğu işlemini bitirmiştir.

1 haftalık – 1 aylık programını, yönetici ve çalışma arkadaşlarının kim olduğunu, şirket hakkında merak ettiği tüm soruların cevaplarını öğrenerek 1. gününe başlar. Tüm toplantıları planlanmıştır. Bilgisayarı, telefonu, hoşgeldin paketi, yemek kartı, ilk gün programı, saat kaçta hangi lokasyonda olacağı, buddy’si, yöneticisi, kendisinden sorumlu İK’cının kim olduğu bellidir.

Bu anlattığım bazen ütopik gelebiliyor ama kurumunuza özel çalışılmış bir onboarding yazılımı ile bu süreçleri gerçekten çok kolay hale getirebilirsiniz. Pre-boarding, oryantasyon, eğitim, görevler, raporlama, reboarding, offboarding, süreçlerinizi kolayca izleyebilir, aksayan kısımları gerçek zamanlı görebilirsiniz. Üstelik artık AI desteği ile daha da kolaylaşabiliyor süreçler.

Dijital üzerinde doğru yapılandırılmış bir onboarding süreci kurumlarda çok önemli farklar yaratır. Neler mi olur?👇

yapilandirilmis onboarding
  • Onboarding sürecini takip etmek çok kolaylaşır(Manuelde en zor kısım budur)
  • Çalışan daha az stres yaşar (İlk gün, ilk hafta, ilk ay)
  • Rolünü ve görevini daha kolay anlar ve sahiplenir
  • Wiki veya chatbot ile desteklenmiş sık sorulan sorular kısmından çalışanlar tüm sorularına cevap bulabilir.
  • Şirket kültürünü daha hızlı tanıma şansına kavuşur.
  • Süreçlere, arkadaşlarına, yöneticisine ve işine adaptasyonu kolaylaşır.
  • Tutundurma sürecinde işten ayrılma oranı azalır. (İyi bir işe alım süreci ve iyi bir onboarding ile işe başlayanların 3 yıl şirkette kalma olasılıkları %69 daha yüksektir. *Cornign Glass)
  • Çalışanın şirkete bağlılığı artar, kariyerinde daha başarılı olur

👉 Bu yazıyı faydalı bulduysanız LinkedIn profilimde ( Cengiz Çatalkaya ) 🔔 ikonunu işaretleyip yeni paylaşımlarımdan ilk önce siz haberdar olabilirsiniz.

👉 Şirketinizin onboarding süreci ile ilgili geliştirmeler yapmak istiyor veya bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa benimle iletişime geçebilirsiniz.

🌟 Bonus + 👉 Yeni çalışanın işe uyum sürecini kolaylaştırmanın 6 yolu

İK Teknolojileri, Dijital Çalışan Deneyimi, Çalışan Deneyimi, Dijital İK

Bu yazı 10 Ocak 2024 tarihinde Cengiz Çatalkaya tarafından yazılmıştır.

Dijital-İK Üyelik
Dijital İK hakkında gelişmeler ve Dijital İK Proje süreçleri için Üye Olun