1️⃣ Süreç aslında çok daha önceden, mülakatlardan başlıyor. Yeni çalışanın bu aşamadaki kontağı işe alımcı oluyor. İlk öğrenmek istediği ne zaman başlayacak, oryantasyon süreci nasıl olacak, kimlerle görüşecek, kim kendisine destek verecek? Bu soruların cevaplarının genel olarak işe alım yapan kişide de olması gerekiyor. Sorular yanıtsız kalırsa ilk iş günü çalışan için sürprizlerle başlıyor.
2️⃣ İlk birkaç hafta yeni çalışlanın uyumu açısından çok önemli ve genellikle en karışık dönem bu oluyor. İyi yapılandırılmış ve herkesin izleyebildiği bir onboarding süreci gerekiyor. Onboarding ve e-oryantasyon yazılımı kullanmak bu süreci kolaylaştırıyor. Bu yazılımlar ile çalışan, yönetici, İK ve süreçteki diğer kişiler süreci kolayca takip edip yeni çalışanın hangi aşamada olduğunu görebiliyorlar.
3️⃣ Başka yararlı bir yöntem buddy/arkadaş sistemi. Özellikle uzak çalışmada çok işe yarıyor. Eğer bu sistem yoksa çalışan tıkandığı her konuda ve aklına gelen her soruda yöneticisine gitmek zorunda kalıyor. Oysa iyi bir buddy çoğu soruya cevap verebilir ve yol gösterebilir. Tabi buddy’nin ne yapacağını net şekilde tanımlanmış olması şartı ile 🙂
4️⃣ Uzaktan çalışmada ise çalışanın kimlerle iletişim kuracağı, takımını tanıması, tamamlayacağı görev/aşamalar öne çıkıyor. Uzaktan çalışmada, yöneticilerin ve İK’nın yeni çalışan ile düzenli birebir online görüşmeler yaparak onu dinlemeleri ve süreçlerini kontrol etmeleri gerekiyor. Çünkü, yönetici teşvik etmedikçe çalışan görüşme talep etme eğiliminde olmuyor.
5️⃣ Onboarding sürecinde, yeni çalışanın ilgili olduğu çalışan topluluklarına (gönüllü kulüpleri, kitap kulübü, dağcılık kulübü vs) girişi de teşvik edilebilir. Onboarding sürecine yeni çalışanın ilgili olduğu topluluk üyesi ile görüşmesi de dahil edilebilir. Yeni çalışanların, çalışan topluluklarına katılmasının uyum sürecini çok kolaylaştırdığını ve kuruma bağlılığını yükselttiğini gözlemliyorum.
6️⃣ Kurum kültürünü yansıtan hoşgeldin kitleri başlangıç motivasyonunu ve aidiyeti arttırıyor. Yeni örneklerde kupa,defter, bilgisayar vs ye ek olarak kurum logolu tişört, sweatshirt, tech kit, care kit, wellness box en sık kullanılanlar arasında. Bunların takibi ve temini de onboarding yazılımı üzerinden yapılabiliyor.
✅ Tüm bu maddeler doğru şekilde uygulandığında, yeni çalışan şirkete uyum süreci kolaylaşıyor ve çalışan bağlılığı yükseliyor.
Dijital İK, Çalışan Deneyimi, İK & Yönetim
Bu yazı 21 Mart 2022 tarihinde Cengiz Çatalkaya tarafından yazılmıştır.