Microsoft 2022 Work Trend Index raporu

Microsoft 2022 Work Trend Index raporu

Microsoft’un hazırladığı, 2022 Work Trend Index raporu yayınlandı. 31.000 kişiyle yapılan araştırma, genç kuşağın iş değiştirme eğilimini ve hibrit/uzaktan çalışmanın yükselişini gösteriyor. Rapor, 31 ülkeden araştırma sonuçları, LinkedIn işgücü eğilimleri ve Microsoft 365 verilerine dayanıyor. 

Raporda öne çıkan 8 başlık:  

1️⃣ Araştırmaya katılan, Z ve Y kuşağının yarısı, gelecek yıl iş değiştirmeyi düşünüyor! Diğer çalışanlar da da benzer bir eğilim var. Z kuşağının, LinkedIn’de “esnek çalışma” sunan şirketlere bağlanma ihtimali diğer kuşaklara göre çok daha yüksekmiş (%77)

2️⃣ Çalıştığı şirket dışında, ek işler ve yan projeler yolu ile ek gelir elde etmeyi bekleyen Y kuşağı oranı %70 çıkmış. Diğer kuşaklarda da bu oran yüksek. Şirketler ve İK, freelance, proje bazlı ve gig çalışanları şirkete nasıl entegre edeceğine ilişkin planlama yapmalı.

3️⃣ Çalışanların %53’ü pandemi öncesine göre sağlık ve esenlik konusuna daha fazla önem veriyor. İşin önde olduğu bir yaşamdan, kişisel hayatının önde olduğu bir yaşama geçiş yapıyoruz. Son iki yılda yaşananlardan sonra artık çalışanlar eski düşünce yapısına sahip değiller. Pandemi, çalışanları kendini keşfetmeye ve hayatı için önemli olanı sorgulamaya itmiş. Çalışanlar esnek/uzaktan çalışarak ailelerine daha fazla zaman ayırdıklarını belirtiyorlar ve bunu kaybetmek istemiyorlar.

4️⃣ Çalışanların ücret haricinde şirketlerde en çok önem verdiği beş konu: Pozitif kültür; Sağlık ve esenlik desteği; Amaç ve anlam duygusu; Esnek çalışma saatleri ve Ücretli izinler. 

5️⃣ Liderler ve şirket yönetiminin %50’si ise gelecek yıl ofiste çalışmaya geçmeyi bekliyor. Bu konuda yönetim ve çalışanlar farklı düşünüyor! Bu sonuç iş değiştirme oranını yükseltebilir.

6️⃣ Çalışanlar gelecek yıl, hibrit, uzaktan ve esnek çalışma istiyor. Uzaktan ve hibrit çalışmada ekiplerin iş yaşam dengesi ve üretkenlikleri yöneticilerine bağlı görünüyor. Hibrit çalışmada yükseliş var ama hibritte en büyük problem “Bugün, neden evden değil de ofiste çalışmalıyım” sorusunun cevapsız kalmasıymış. Buna ilişkin hibrit çalışma politikaları geliştirmek gerekiyor.

7️⃣ Veriler, asenkron çalışmanın da artış eğiliminde olduğunu gösteriyor. Dağınık ekipler ve farklı saat dilimlerinde çalışanlar asenkronu tercih ediyor. Son dönemde bunu destekleyen yazılım sayısında da artış gözlemliyorum.

8️⃣ Online toplantı saatleri artış göstermiş. Sabah 9-11 en çok kullanılan toplantı saati iken, öğleden sonra 2-3 de tercih edilmeye başlanmış. Gelecek yıl Metaverse platformunda daha çok toplantı ve çalışma bekleniyormuş. VR gözlükleri kullanmaya başlamamız çok uzak değil galiba.

Hepsini yazamasam da rapor oldukça ayrıntılı veriler içeriyor. Bu sonuçlar, kurumlar için 2023’ün risk ve fırsat içerdiğini gösteriyor. Rapor, 2020 öncesine dönmeyi beklemeyin diyor! İK’nın ve yönetimin, çalışan beklentilerine (esnek çalışma, esenlik ve iş yaşam dengesi) daha fazla odaklanması bekleniyor. 

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Dijital İK

Bu yazı 22 Mart 2022 tarihinde Cengiz Çatalkaya tarafından yazılmıştır.

Dijital-İK Üyelik
Dijital İK hakkında gelişmeler ve Dijital İK Proje süreçleri için Üye Olun